Sunday, April 22, 2007

دکتـر مـصــدّق - 1


دکتر محمّد مصدّق؛ آسیب شناسی یک شکست


علی میرفطروس
(بخش نخست)


* نگاهی به کارنامهء سیاسی دکتر محمّد مصدّق
* دکتر جلال متینی
* ناشر: شرکت کتاب، آمریکا، 1384

* ما میراث خوار یک تاریخ عَصَبی و عصبانی هستیم و چه بسا حال و آینده را فـدای ایــن عصبیّت ویرانساز کرده ایم.

* در فضائی از عصبیّت و احساسات و افسانه سازی و افسون - که تاریخ، عمیقاً به تعصّبات سیاسی آغشته اسـت
- پرداختن منصفانه به زندگی و کارنامهء سیاسی دکتر محمّد مصدّق، جرأت یا جسارت فراوانی طلب می کند.

* در تاریخ معاصر ما، سرنوشت ایران را دو مسئلهء اساسی رقم زده است، یــکی، نفت، و دیگری، همسایگـی بادولت روسیه (شوروی). بی معنا نیست اگر بگوئیم: تاریخ معاصرایران با «نفت» نوشته شده است.


نوشتن دربارهء زندگی و کارنامهء مردان سیاسی ایران، کار آسانی نیست و اگر این مردان سیاسی، از همروزگاران ما باشند، دشواری کار، دوچندان می شود چرا که بخاطر فقدان فاصله از

mosaddeq رویدادها، ذهن و زبان نویسنده - چه بسا - می تواند آغشته به غرض ورزی ها و تعصّبات سیاسی - ایدئولوژیک باشد. در این میان، زندگی و کارنامهء سیاسی دکتر محمّد مصدّق، بیش از هر دولتمرد یا سیاستمدار دیگری، موجب بحث ها و مجادلات پایان ناپذیر است آنچنان که می توان گفت که وقایع 28 مرداد 32، سقوط دولت دکتر مصدّق، تفرقه ها و کینه ورزی های سیاسی بعداز آن، زمینه ساز انقلاب اسلامی بوده است!
در ایران، با وجود یک سُنّت دیرپای تاریخ نویسی (مانند تاریخ طبری، تاریخ یعقوبی، تاریخ بیهقی، مُروج الذّهب، اخبارالطوال ...) به علت حملات قبایل مختلف و گُسست های متعدد، تاریخ و تاریخ نویسی نیز رو به زوال گذاشت. استیلای دیرپای حکومت های قبیله ای، نوعی اخلاق و عصبیّتِ ایلی - قبیله ای را در جامعهء ما نهادینه کرد(1). در رفت و آمدها و کشاکش های حکومت های ایلی، جامعهء ایران از یک عصبیّت به یک عصبّیت دیگر پرتاب شده است. تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران - عموماً - بازتاب این عصبیّت ها و عصبانیّت هاست. این گذشتهء ایلی - قبیله ای، روان اجتماعی ما را شکل داده و در عرصهء سیاست، عاملِ مهمی در چگونگی کردارهای ما بشمار می رود.
با پیروزی انقلاب کمونیستی در شوروی سابق (اکتبر 1917) نوعی «تاریخ حزبی» و یا «تاریخ ایدئولوژیک» به عنصر عصبیّت در فرهنگ سیاسی ما جان تازه ای بخشید. با چنین خصلتی است که ما به تاریخ و شخصیت های تاریخی مان نگاه می کنیم:
اينكه در کتب تاريخی ما از بعضی دولتمردان و سياستمداران خدمتگزار به نيكی ياد نشده و يا نسل های بعدی كمتر آنان را شناخته اند، ناشی از همان «عَصَبیّت» و «سياه و سپيد ديدن شخصيت ها»و حاصل همان فضای جادوئی «يزدان» و «اهريمن» است. از اين گذشته، بخشی از نسل هائی كه در تاريخ معاصر ايران زيسته اند، قربانی نوعی «تاريخ ايدئولوژيك» شده اند. در واقع بخش مهمی از تاريخ معاصر ايران در سيطره و سيادت «ايدئولوژی های فريبا» (خصوصاً حزب توده) مانند آئينهء شكسته ای است كه تصاوير كج و معوجی از سياستمداران ما بدست می دهد.

ادامــهء متن کامل بخش نخست [+]

دکتر محمّد مصدّق؛ آسیب شناسی یک شکست - بخش دوّم[+]

دکتر محمّد مصدّق؛ آسیب شناسی یک شکست - بخش سوّم[+]

!+!+!+!


جستـاری بـرگزيـده از کتـاب « تـولـدی ديـگــر »[+] کاری ماندگار از:
" شجـاع الـديـن شفـا "

Thursday, April 05, 2007

هـفـت گُـفـتــار


کتـاب شنــاسـی



کتـاب «هـفـت گُـفـتــار» در نقـد کتاب، کتاب شنـاسی، گفتـگــو و...
پـژوهشی ارزشمنـد از "علی ميـرفطـروس"
نشـر فـرهنـگ
چـاپ اول: 2001

در پيش گفتار کتاب آمده است:
پيوند تاريخ، فرهنگ، سياست و ادبيات چنان است كه ظاهراً هيچيك را بى ديگرى لحاظ نمى توان كرد بطورى كه براى بسيارى، فرهنگ، ادامه تاريخ، و ادبيات، تداوم سياست است. هم از اين روست كه بسيارى از پژوهشگران تاريخ و فرهنگ در ايران بنحوى از كوچه هاى سياست و ادبيات نيز گذشته اند.


mirfetros
... تشخيص و ترتيب منابع، يكى از اساسى ترين كارها در پژوهش هاى تاريخى است. شناخت اين منابع، پشتوانه اعتبار هر پژوهش تاريخى بشمار مى رود. بررسى منابع جنبش حروفيان و جنبش سرخ جامگان (بابك خرمدين) كوشش هائى هستند در راه شناخت و شناساندن منابع تحقيق در باره اين دو جنبش مهم اجتماعى در تاريخ ايران كه هر چند ـ و خصوصاً ـ كار پژوهندگان و دانشجويان تاريخ را آسان مى كنند، اما شايد براى خوانندگان ديگر نيز بى فايده نباشند.
ادامــه[+]


جنبش سرخ جامگان (بابک خرمدين)-1 [+]


جنبش سرخ جامگان (بابک خرمدين)-2 [+]


جنبش سرخ جامگان (بابک خرمدين)-3 [+]

Tuesday, April 03, 2007

مـلاحـظـاتى در تاريخ ايــران


علل تاريخى عقب ماندگى هاى جامعه ايران


سـايت « سکولاريسم بـرای ايـران[+] » اقـدام بــه انتشار الکترونيکی
فصل سوم ملاحظاتى در تاريخ ايران
از پـژوهشـگــر ژرف انديش
علی ميـرفطروس [+] نمـوده است.


mirfetros
در اين بخش از کتاب آمده است:

انقلاب مشروطيت و مسئله جدائى دين از حاكميت دولت / سوسيال - دموكراسى ايران در برخورد با دين / التقاط ماترياليسم و ايده آليسم در جنبش ماركسيستى ايران / جلال آل احمد و «اسلام راستين» / رفرم ارضى و اجتماعى سال هاى ٤٠ ـ ٥٠ و رشد طبقه متوسط مدرن شهرى / متزلزل شدن ساختار سنتى جامعه ايران و تأثير آن بر ديدگاه هاى روحانيون / مرتضى مطهرى، دكتر على شريعتى و پيدايش «اسلام راستين» / آيت الله خمينى، مرتضى مطهرى، دكتر على شريعتى، مجاهدين خلق و وجوه اشتراك آنان / فلسفه سياسى: آزادى و دموكراسى در نظام اسلامى / امامت، امّت و جامعه بى طبقه توحيدى / انقلاب ايدئولوژيك مجاهدين خلق / «اسلام راستين» و جدائى دين از دولت / «اسلام راستين» و توتاليتاريسم / نتيجه و پايان سخن.


سکولاريسم برای ايران[+]